Een balenpers comprimeert het afval met 90 tot 95% en reduceert daarom het aantal transporten aanzienlijk. Kortom: er zijn minder transportbewegingen en er is minder Co2 uitstoot. Er lijkt dus een gegronde reden te zijn om een subidie aan te vragen bij een gemeente.
Rederijen of schepen die van plan zijn om een balenpers aan te schaffen voor op zee, kunnen direct aanspraak maken op een subsidie. Aangezien een (verticale) balenpers deel uitmaakt van de Green Deal 'Scheepsafvalketen' en de Green Deal 'Visserij voor een Schone Zee', kunnen zeevaartondernemers direct aanspraak maken op een subsidie.
Zie voor meer info: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/miavamil/balenpers-voor-plastic-afval-op-zeeschepen
Ook wordt vermeldt dat het mogelijk is om via een investeringsaftrek (MIA/VAMIL) hulp te krijgen van de overheid bij het kopen van een balenpers voor op zee. Zie onderstaande link:
http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/miavamil/onderwerpen-toegelicht/biodiversiteit
Een mogelijkheid voor het aanvragen van een subsidie voor balenpersen die niet op zee worden gebruikt, is de 'Subsidie Bedrijven Investeringszones (BIZ). Zeker voor winkeliers, dan wel horeca-ondernemers kan dit een interessante mogelijkheid zijn. De subsidie is bedoelt om de algehele leefbaarheid en veiligheid in de omgeving van het betreffende winkelgebied te vergroten. Aangezien een balenpers het aantal afvaltransporten vermindert (aantoonbaar), is het verstandig om bij je gemeente te informeren of de balenpers gesubsidieerd kunt krijgen uit de BIZ. Uiteindelijk betaalt de aanvragende ondernemer indirect mee aan de subsidie, aangezien de subsidiepot ontstaat door heffingen die de ondernemer moet betalen.
Voor een Turkse supermarkt in Amsterdam heeft deAfvalMarkt.nl ook een subsidie aangevraagd bij de gemeente. Zie hier de brief:
Beste gemeente Amsterdam,
Samen met een Turkse supermarkt in Amsterdam, hebben wij het plan gevat om de afvoer van de kartonnen dozen te vereenvoudigen. Momenteel wordt een busje vol met karton dagelijks weggebracht. Met de balenpers kan het karton geperst worden in balen, en hoeft er nog maar 1x per 2 weken een busje te rijden ipv 6x per week.
Uiteraard vermindert de aanschaf van de balenpers het aantal transportbewegingen in Amsterdam (Noord) én is er een verminderde Co2 uitstoot.
Mijn vraag: komt een investering in een balenpers (€6000) in aanmerking voor een subsidie? Desgewenst kunnen wij de CO2 besparing kwantificeren.
Wij zien uw reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Michael Avramidis